PUNCA CAS TELEFON TAK MASUK Leave a comment

Anda dah cas handphone tapi bateri tak naik?Cas telefon tapi tak masuk? Nak tahu punca cas telefon tak masuk?

Tak kira anda pakai android, oppo, vivo atau huawei. Atau
iphone sekali pun.

Masalah telefon tak masuk charge dan tak naik ni masalah yang memang ramai pengguna telefon alami.

ada banyak sebab dan punca kenapa telefon anda
cas tidak masuk.

1. Cable Rosak Punca Cas Telefon tak Masuk

PUNCA CAS TELEFON TAK MASUK

Antara punca yang anda perlu check sebelum anda pegi ke langkah seterusnya adalah anda perlu check charging cable.

yang ni simple je. anda perlu try tukar cable yang lain. Tengok cas telefon masuk ke tak.

kadang-kadang charging cable dah rosak dan tak boleh guna. charging cable tahan beberapa bulan sahaja. Wire dalam charging cable tu sangat halus dan mudah putus di bahagian dalam. Jadi telefon anda tak masuk cas.

try tukar cable dengan cable yang lain. Kalau cas telefon anda masuk. Puncanya adalah daripada charging cable yang anda guna tu rosak. Boleh beli lain.

2. Kepala Charger Punca Cas Telefon tak Masuk

PUNCA CAS TELEFON TAK MASUK

Dah tukar usb cable atau charging cable,tapi tak jadi juga. Apa yang anda boleh buat adalah anda perlu check kepala charger telefon anda ataupun kepala pengecas telefon.

hal ini kerana, ada juga punca telefon anda cas tidak masuk adalah kerana kepala charger dah rosak. Jadi cas tidak masuk dalam telefon anda.

apa yang anda boleh buat adalah, try tukar charger atau kepala pengecas, tengok cas masuk ke tidak.

kalau cas masuk, boleh jadi charger telefon anda adalah punca cas tidak masuk.

3. Port Charger Rosak

Selain daripada charger dan cable anda rosak. anda perlu check port charger telefon anda.

cara nak check port charger telefon rosak adalah, bila anda nak cas telefon, anda perlu goyang untuk cas telefon.Kalau goyang cable cas masuk dan tidak masuk. Bermaksud punca cas tak masuk adalah daripada port charger telefon rosak.

Punca port charger rosak adalah,salah satu charging pin patah atau longgar, mungkin juga terminal charging pin kotor. Jadi nak cas telefon tak masuk. Perlu goyang cable pengecas baru cas masuk.

Kalau kes yang macam ni anda perlu tukar port charger yang baru.

4. Bateri Condemn

battery phone

Ada juga telefon tak masuk cas adalah punca daripada bateri. Hal ini kerana mungkin bateri telefon anda dah condem atau kong.

Cara untuk tahu bateri telefon condem adalah,bateri cepat habis atau percentage bateri tak stabil.

Biasanya untuk kes macam ni bila capacity bateri betul2 habis. Dan lambat cas, telefon dah ter off. Bila nak charge, bateri tak cukup kuat untuk on telefon.Jadi telefon tak hidup. Perlu cuba cas lama sket supaya capacity bateri naik banyk sket.

ada juga kes bateri condem, masa cabut cable cas, telefon ter off dan bila cucuk cable cas, telefon boleh hidup atau on. kalau kes bateri ni anda perlu tukar bateri telefon anda.

Artikel berkaitan : 4 TANDA BATERI HANDPHONE ROSAK

5. IC charging/IC power rosak (board)

Charging board

Setelah anda check cable, kepala pengecas, port charger dan bateri dan semua benda anda check ni tak dapat selesai masalah anda. Besar kemungkinan telefon anda rosak board.

Biasanya kalau phone rosak board ni jarang ada orang boleh repair. Tapi kalau anda guna iphone. Boleh baiki lagi kalau telefon masalah cas tak naik ni. Kerana telefon iphone ada spare part. Tapi harga repair mungkin mahal sedikit.

telefon anda cas tapi bateri tak naik. Biasanya telefon anda rosak benda berkaitan dengan charging. Mungkin charging IC (integrated circuit) atau Power IC atau component lain yang rosak. Jadi kena repair board telefon anda.

tanda telefon anda rosak IC atau board rosak adalah bila anda cas telefon, ada lambang current(kilat) maksudnya sedang mengecas, tapi bateri percentage tak naik.

Contoh : cas telefon bateri 56%, tapi lepas sejam cas telefon bateri tak naik, masih 56%.

Bila cabut cable pengecas, bateri percentage mula turun.

Kalau kes macam ni, biasanya telefon anda rosak board. Jadi kena repair board.

punca cas telefon tak masuk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

SHOPPING CART

close