PUNCA CAS TELEFON TAK MASUK Leave a comment

Bila cas telefon tapi tak masuk, hmmm…

Agak-agak kenapa ya cas telefon tak masuk…

Sebelum apa-apa pastikan ON suis masa mengecas. Ada jugak yang jenis cas tapi lupa nak ON suis, sampai bila pun memang tak masuk cas telefon.

Bagi anda pengguna Android atau pengguna iPhone jangan risau dulu.

Masalah cas telefon tapi tak masuk memang masalah yang sering terjadi . Banyak punca yang menyebabkan cas telefon tak masuk.

Jom kami kongsi dengan anda punca yang menyebabkan cas telefon tak masuk.

1. Cable

USB Cable

Cas telefon tak masuk boleh jadi disebabkan masalah cable. Wire cable anda mungkin patah atau putus.

Jangan bagi wire anda terbelit, atau bersimpul untuk elakkan wire cable dari patas.

Masalah lain, bila anda beli cable yang murah dan fake. Cable yang murah selalunya tiada safety circuit protection, yang mana cable mudah terbakar dan rosak.

Anda boleh cuba guna cable lain, untuk pastikan masalah berpunca dari cable atau bukan.

2. Kepala Pengecas

phone adapter / kepala pengecas

Dah tukar cable USB pun, cas telefon tetap tak masuk.

Boleh jadi kepala pengecas anda yang bermasalah.

Anda boleh cuba tukar kepala pengecas lain, dan jika cas dapat masuk, memang sah kepala pengecas anda dah rosak. Boleh jadi fius terbakar atau masalah lain.

Kami syorlan anda untuk beli kepala pengecas yang berkualiti, supaya jika berlaku masalah kepada kepala pengecas, telefon anda tetap selamat.

3. Port Charger / Lubang pengecas

Punca yang ketiga mungkin disebabkan port charger telefon anda berhabuk atau tercabut. Kotoran pada port charger seperti habuk atau kotoran lain boleh menyebabkan cas telefon tak masuk.

Pastikan selalu bersihkan bahagian port charger dan buat dengan berhati-hati.

Jika and aperasan port charger anda bergerak, kaki connector port charger mungkin tercabut. Untuk masalah ini, anda perlu ke kedai baiki telefon bagi technician sambungkan balik kaki port charger.

Artikel Berkaitan : Oppo A37 Charging Flex Cable Replacement

4. Bateri

battery phone

Battery condemn atau bateri kong, boleh jadi punca cas telefon tak masuk. Tambah-tambah bila telefon mati habis bateri dan cas nak hidupkan balik memang terus tak masuk cas.

Dah cas lama-lama pun tetap bateri tetap tak masuk. Apa ynag anda perlu buat,anda perlu pergi ke Kedai baiki telefon dan tukar bateri telefon.

Secara tak langsung masalah cas telefon tak masuk akan selesai.

Artikel berkaitan : 4 TANDA BATERI HANDPHONE ROSAK

5. Board

Charging board

Punca cas telefon tak masuk, boleh jadi charging board rosak. Untuk masalah charging board, anda akan perasan bila anda cas telefon tak naik tapi telefon anda akan panas.

Panas kalini bukan macam panas yang biasa, tapi panas macam anda tersentuh kuali panas atau heater panas yang mana akan terasa pedih atau terbakar.

Mungkin berlaku short-circuit pada charging board, dan untuk baiki anda perlu ke kedai baiki telefon.

punca cas telefon tak masuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SHOPPING CART

close