Dark Light

Cara Transfer Chat Whatsapp Telefon Lama Ke Telefon Baru Leave a comment

Bila dah beli telefon baru benda pertama nak buat adalah nak transfer semua data chat dan conversation telefon lama ke telefon baru. Bila install whatsapp dalam telefon baru. History chat tak ada.

Cara nak transfer chat dan data whatsapp telefon lama ke telefon baru bole dibuat tanpa hilang Mesej lama. . Berikut adalah cara untuk transfer chat WhatsApp dari telefon lama ke telefon baru.

  1. Pastikan anda ingat gmail account atau icloud. kalau anda transfer chat whatsapp android ke android and perlu ingt gmail. Kalau iphone ke iphone anda perlu ingt icloud.
  2. Buka WhatsApp pada telefon lama anda dan masuk ke menu “Settings” (Tetapan).
  3. Pilih “Chats” (Sembang) dan
  4. kemudian “Chat Backup” (Sandaran Sembang).
  5. Klik “Back Up Now” (Sandar Sekarang) untuk backup semua mesej WhatsApp telefon anda.
  6. Kemudian,, install whatsapp ke telefon baru dan log masuk dengan akaun WhatsApp anda pada telefon baru.
  7. Selepas anda buat verification nombor whatsapp .pilih “Restore” . Jangan tekan skip. Kalau tertekan skip, anda perlu re-install balik wahstapp telefon anda.
  8. Selepas itu, whatsapp akan download semua mesej dan chat WhatsApp dari telefon lama ke telefon baru anda.
  9. Peringatan, adalah penting untuk anda buat data backup supaya anda dapat restore balik data jika apa-apa berlaku pada telefon anda.

Sekian, mudah-mudahan cara ini dapat membantu anda dalam mengatasi masalah transfer chat WhatsApp dari telefon lama ke telefon baru telefon android. Jangan lupa untuk selalu menyimpan sandaran untuk semua mesej WhatsApp anda supaya anda tidak kehilangan mesej penting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SHOPPING CART

close